Vinabonnemang

Om man älskar viner och ständigt är på jakt efter nya sorter kan ett abonnemang på vin vara toppen. Ja, du läste rätt! Man kan faktiskt abonnera på vin. Med ett vinabonnemang får man hem ett visst antal viner regelbundet under året. Det är ett perfekt tillfälle att upptäcka nya spännande viner och smaker och ett praktiskt sätt att fylla på sin vinkyl utan att behöva ta sig till Systembolaget. Med ett vinabonnemang får du hem viner utvalda av experter direkt till din ytterdörr.

Vad innebär ett vinabonnemang?

Ett vinabonnemang är, precis som ordet säger, ett abonnemang på vin. Villkoren skiljer sig förstås åt beroende på företag och leverantör, men gemensamt för alla är att man får hem vin, ofta utvalda av kunniga experter, regelbundet under året. Det kan handla om en vin-låda i månaden, varannan månad, varje kvartal eller mer sällan. Det är ett perfekt sätt att upptäcka nya spännande viner som dessutom är utvalda och rekommenderade av kunniga vinexperter. 

För att teckna ett vinabonnemang behöver man vara över 20 år gammal. När vinet levereras måste mottagaren dessutom kunna visa upp en giltig legitimation innan vinet kan delas ut. Detta såklart för att undvika att minderåriga beställer vin. Vinet man beställer från en vinprenumeration får dessutom endast användas för privat bruk. Det är alltså inte tillåtet att säljare vidare vinet man har köpt. 

Är det lagligt att ha ett abonnemang på vin?

Eftersom vi i Sverige är vana vid att köpa vårt vin på Systembolaget är det inte konstigt att den här frågan dyker upp. Är det verkligen lagligt att ha ett vinabonnemang? Det är det! Det är fullt lagligt att importera vin från andra länder inom EU, och distribuera dessa viner genom distanshandel. De företag vi rekommenderar här följer den svenska lagstiftningen, har alla tillstånd från Skatteverket och sköter all betalning av moms och alkoholskatt. Att ha ett vinabonnemang ska kännas tryggt och företaget man handlar från ska vara pålitligt.  

Fördelar med ett vinabonnemang

Att ha ett vinabonnemang är förstås väldigt praktiskt. Om man tycker om att njuta av en flaska vin till maten någon gång i veckan är det ju ett perfekt sätt att komma i kontakt med lite nya viner – och kanske hitta ett nytt favoritvin. Tillsammans med dessa vinföretag arbetar en rad vinexperter som väljer ut vinerna som ska ingå i vinboxarna som skickas ut till abonnenterna. Det är inte alltid lätt att veta vad man ska välja när man står på Systembolaget på fredagskvällen tillsammans med hundratals andra stressande och trötta handlare. Med ett vinabonnemang slipper man den stressen – låt någon annan välja och leverera ditt vin.

 • Prova nya spännande viner
 • Slipp åka till Systembolaget
 • Få vinet levererat direkt till dörren
 • Vin utvalt av vinexperter
 • Då kommer aldrig stå utan en god flaska vin till middagsbjudningen

Vem erbjuder vinabonnemang?

Det finns en rad olika företag som erbjuder vinabonnemang. Några exempel är Vinoteket, Svenska vinbolaget, Xwine och Vinlådan. Alla dessa erbjuder abonnemang helt utan bindningstid. Det är alltså enkelt att säga upp ditt vinabonnemang om du inte längre är intresserad av att få hem vin direkt till dörren regelbundet.

Vinoteket

Vinoteket är en av de populäraste vinklubbarna i Sverige. De erbjuder en fin prenumerationstjänst som de kallar Vinboxen. Om du abonnerar på Vinotekets Vinbox får du hem en låda med handplockade viner av Vinotekets vinexperter. De har olika prisklasser på sina vinboxar och man får välja om man vill ha en röd vinbox, vit vinbox eller en blandad vinbox. I varje box ingår fyra spännande viner med smaker valda efter säsong. Vinboxen levereras direkt till din ytterdörr en gång i månaden – såklart helt fraktfritt. Du behöver heller inte vara orolig för att få samma viner varje månad – vinoteket garanterar att helt unika viner levereras i varje box. 

Du kan när du vill välja att säga upp ditt abonnemang. Vinotekets Vinbox har ingen bindningstid.

 • Vinbox med fyra viner – varje månad
 • Välj om du vill ha röda viner, vita viner eller både och
 • Unika viner varje månad
 • Välj mellan tre olika prisklasser
 • Alltid gratis frakt och leverans till din dörr
 • Ingen bindningstid – sluta när du vill
 • Du måste vara minst 20 år gammal och kunna visa legitimation vid leverans

 

Frågor och svar om vinabonnemang

Vad är ett vinabonnemang?

Ett vinabonnemang ger dig leveranser av vin hem till dig regelbundet. Det kan handla om en vinlåda i månaden eller mer sällan. Läs mer om vinabonnemang på vår sida.

Kan man köpa vin online?

Ja, det går bra att köpa vin online. De återförsäljare vi rekommenderar följer den svenska lagen och betalar moms och alkoholskatt. Läs mer om hur du beställer vin online på vår sida.

Är det lagligt att köpa vin på nätet?

Ja, det är lagligt att köpa vin online. Sen 2007 kan man köpa vin och alkohol inom EU online. De leverantörer vi rekommenderar följer den svenska lagen.

Vilka vinabonnemang finns det?

På vår sida har vi listat några av de bästa vinabonnemangen på marknaden i Sverige. Läs mer om vinabonnemang och återförsäljare av alkohol via nätet på vår sida.

Hur gammal måste man vara för att prenumerera på vin?

Man måste vara minst 20 år gammal för att kunna prenumerera på vin. De företag som levererar vinboxarna ber om legitimation vid leverans.