Att tänka på när du väljer internetabonnemang

4G

Chili mobilt bredband




Ingen bindningstid
50 GB -obegränsat
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Hallon mobilt bredband

Halva priset de tre första månaderna!



Ingen bindningstid
5-200 GB
Från 89 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Telenor bredband

Rabatt första året!

Månadsvis

Ingen bindningstid
100-1000
från 299 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Telenor mobilt bredband


Surfa fritt

Ingen bindningstid
40-200 GB
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Tre mobilt bredband




Ingen bindningstid
15-obegränsat
från 149 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Boxer bredband

Halva priset på Bredband 100!

Månadsvis

12 månader
10/10 - 250/100
Från 239 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Halebop bredband

C More på köpet i 12 månader!

Månadsvis

Ingen bindningstid
100/100 - 500/500
Från 329 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Tele2 mobilt bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
40-400 GB
Från 299 kr
LÄS MER & BESTÄLL

A3 fast bredband

Halva priset i 3 månader!

Månadsvis

Ingen bindningstid
10/10-1000/1000
från 199 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

A3 mobilt bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
40-200 GB
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Fibio mobilt bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
3-200 GB
från 169 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Innan du kan koppla upp dig och surfa obehindrat måste du välja en internetleverantör. Att välja internetleverantör kan kännas jobbigt, men det behöver inte vara speciellt krångligt. Det finns idag väldigt många olika leverantörer att välja mellan och många av dem har också olika typer av erbjudanden beroende på vilken typ av nätverksuppkoppling du vill ha.

Mobilt bredband eller fast bredband

Innan du väljer leverantör av internet bör du först och främst fundera över huruvida du vill ha bredband eller mobilt nätverk. En bredbandsuppkoppling går genom ledning och är därför i många fall snabbare och säkrare, medan en mobil uppkoppling har fördelen att du kan ta med dig den överallt.

Mobilt bredband

Mobilt bredband kan vara en bra lösning om man vill ta med sig sitt bredband. Det passar till exempel bra för sommarstugan eller fritidshuset där man bara spenderar några månader totalt under året. Det kan även passa om man reser mycket och alltid vill vara säker på att man har en bra uppkoppling. Mobilt bredband fungerar även i hemmet. Det kan till exempel vara en lösning om det inte finns möjlighet till fast bredband i fastigheten.

För att använda mobilt bredband behöver man en router eller ett USB-modem. Om man vill ha att mobilt bredband som flera ska kunna koppla upp sig på samtidigt är en router det bästa valet. Då fungerar bredbandet i stort sett som ett fast bredband, men datatrafiken skickas via mobilnätet. Om man endast behöver det mobila bredbandet till en dator eller surfplatta kan man använda det mindre USB-modemet. Det kopplar man enkelt in i datorns USB-port sen är det bara att surfa. 

Fast bredband

Ett fast bredband är många gånger stabilare än ett mobilt bredband vilket gör att många väljer att ha ett fast bredband hemma. Det finns heller inga begränsningar för hur mycket man får surfa med ett fast bredband, vilket det kan göra med ett mobilt. 

Det finns några olika bredbandsuppkopplingar. En av de vanligaste idag är en uppkoppling via ett bredbandsuttag. Den här uppkopplingen ger den snabbaste hastigheten. Man kan även koppla upp sig på internet via telefonjacket, eller ADSL. Den här uppkopplingen är inte riktigt lika snabb som en fiber-uppkoppling. 

Bredbandsleverantörer 

Efter att du bestämt dig för vilken typ av uppkoppling du vill ha kan du börja kolla på leverantörer för att välja internetleverantör. Du ska då ta ställning till hur snabb uppkoppling du vill ha och hur mycket du använder internet. Ju mer du använder det och ju fortare uppkoppling du vill ha, desto mer kostar det. Att ha en bra uppkoppling är givetvis väldigt bra, men det är samtidigt dumt att betala för mer än du använder. Du bör också kolla om din internetleverantör även levererar andra tjänster du behöver och om det kan bli billigare för dig att samköra flera tjänster, såsom bredband, telefoni och tv.

Om du ska välja mobil bredband är det extra viktigt att fundera på hur mycket du kommer att använda det varje månad. Ett mobil bredband har ofta en begränsad mängd surf, och det kan bli dyrt om man överstiger den. Det finns dock abonnemang med mycket eller fri surf. Tre erbjuder till exempel fri surf och Hallon erbjuder hela 200 GB surf i månaden.