Streamingtjänster i Sverige

C More

Prova gratis första perioden!

Sport, Film, TV4 mm

Ingen bidningstid

från 0 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Telenor TV

Rabatt första året!

16-63 kanaler

Ingen bindningstid

från 149 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Penny Play


Hundratals filmer och serier

Ingen bindningstid

Från 0 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Viaplay

Prova fritt i 2 veckor!

Månadsvis

Ingen bindningstid

Från 0 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Dplay


Månadsvis

Ingen bindningstid (12 månader för paketet "Total)

Från 0 kr
LÄS MER & BESTÄLL

SF Anytime


Hyr eller köp film och serier styckvis

Ingen bindningstid (12 månader för paketet "Total)

Från 199 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Aldrig förr har det varit så populärt bland svenskarna att streama serier, sport och film online, som det är just nu! Vi har delvis förflyttat oss från vardagsrummet och TV:n, till sängen, tåget, flyget, bussen, stranden eller var du nu befinner dig för stunden. Alla de nya streamingtjänster som dykt upp på marknaden senaste åren har öppnat upp en helt ny värld för oss, där också serierna har fått en betydligt större roll än långfilmerna. Det bästa med streaming är att det är tittaren som har makten och som bestämmer när du vill titta och på vad – utbudet är enormt!

Vad är streaming?

När du streamar en film eller serie online innebär det att ljud och bild konstant ”strömmas” från ett nätverk via internet och till den enhet du använder – exempelvis dator, surfplatta eller telefon. Du kan även i vissa fall koppla upp din enhet till din vanliga TV och använda den som skärm.

Det finns också något som kallas för live streaming, men då handlar det oftast om sport eller stora evenemang som direktsänds – exempelvis Eurovision eller stora MMA-matcher. Dessa går inte alltid att titta på igen beroende på vilken tjänst du använder, men för det mesta ligger sändningen kvar ett tag i efterhand för de som missat.

Kända streamingtjänster som Netflix och HBO har verkligen tagit världen med storm, speciellt Netflix, med egenproduktioner som Stranger Things och The Crown. Denna typ av tjänst gör det möjligt för dig att titta när du vill och på vad du vill, var du än befinner dig – för en liten avgift varje månad. Nu behöver du inte längre anpassa dig efter specifika klockslag eller bli frustrerad över att du missat ett avsnitt eller en film. Streaming handlar om att ge friheten till tittarna att skräddarsy sin egen TV-tablå och möjligheten att titta när andan faller på, oavsett om du har en TV eller inte!

Materialet som finns på streamingsajterna brukar oftast ligga kvar under en lång tid så att du kan kolla om avsnitt och filmer du älskar. Det är också ganska vanligt att alla avsnitt släpps på samma gång när en stor serie lanseras.

Dessa streaming bolag sluter även vissa avtal med utomstående aktörer, som innebär att de får visa just den serien eller filmen på sin sajt under en viss tid – ibland flera år. Ett exempel på detta är att du just nu kan titta på Vänner eller Friends, på Netflix och även andra kända serier, utöver deras egenproducerade material.

Vilka streamingtjänster finns i Sverige idag?

Det råder just nu ingen direkt brist på streamingtjänster i vårt avlånga land, eller i världen för den delen. I Sverige kan du hitta både Netflix, HBO Nordic, Dplay (kanal5), SVT Play, TV3 Play och TV4 Play – för att nämna några. Men nästan varje svensk TV kanal har idag en egen streamingtjänst för att hänga med i den snabba utvecklingen och uppfylla tittarnas behov.

Netflix är en internationell aktör som har en version för nästan varje land – ja, nästan iallafall. Det material som finns tillgängligt hos dem är inte exakt samma för alla länder, men påminner om varandra. De startade 2012 och har sedan dess växt med en rekordfart till att idag vara en av de absolut mest använda streamingtjänsterna i Sverige och världen.

Som vi redan nämnt producerar även Netflix sina egna filmer och serier, med mycket goda resultat. Som exempel kan vi ta de båda succéerna Stranger Things; det 80-tals inspirerade sci fi mysteriet som gjordes i samarbete med The Duffer Brothers, samt den enorma produktionen The Crown, som sätter Drottning Elisabeth II av Englands livshistoria på den vita duken i tre olika uppsättningar skådespelare för de olika säsongerna.

Även HBO, som egentligen är ett amerikanskt TV-bolag som nu också blivit en nordisk streamingtjänst, har också kommit stort senaste tiden. Även dem kan skylta med sevärda produktioner – nu senast The Outsider, en serie baserad på en roman av Stephen King, samt Vikings.

Vad är på gång?

Men inom kort kommer de stora streaming-giganterna att få sällskap på marknaden av två väldigt stora namn; Apple och Disney! Apple släppte sin streamingtjänst den 1 november 2019 över hela världen, medan Disneys tjänst redan har släppts i USA och en del andra länder men inte ännu i Sverige. Det ser ut att bli framåt sommaren 2020.

Apple har valt att fokusera på främst originalserier och ett mindre utbud än exempelvis Netflix, och vad det gäller Disneys streamingtjänst kan man ju nästan gissa sig till att det är Disneyfilmer/produktioner vi talar om. Men ha dock i åtanke att de faktiskt inte har rätt att visa alla Disneyfilmer på grund av vem som äger rättigheterna, vilket kan betyda att en film finns där ena dagen, men inte den andra.