Mobilt bredband

4G

Chili mobilt bredband
Ingen bindningstid
50 GB -obegränsat
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Hallon mobilt bredband

Halva priset de tre första månaderna!Ingen bindningstid
5-200 GB
Från 89 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Telenor mobilt bredband


Surfa fritt

Ingen bindningstid
40-200 GB
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Tre mobilt bredband
Ingen bindningstid
15-obegränsat
från 149 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Tele2 mobilt bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
40-400 GB
Från 299 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

A3 mobilt bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
40-200 GB
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Fibio mobilt bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
3-200 GB
från 169 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Idag kan man få tillgång till bredband på flera olika sätt. I sin bostad har många fast bredband via fiber, ADSL eller stadsnätet. Om man bor där den här typen av bredband inte finns tillgängligt finns möjligheten att skaffa bredband via mobilnätet. Det mobila bredbandet använder då precis samma nät som din mobiltelefon. Hur snabbt och bra bredbandet då fungerar beror på hur bra mobiltäckning man har på platsen där man befinner sig.

Mobilt bredband använder många som ska ut och resa och behöver bredband tillfälligt. Men de finns även de som använder mobilt bredband hemma i sin bostad. Den stora fördelen med ett mobil bredband är att man kan ta med det. 

Jämför mobilt bredband

När man ska investera i något nytt är det alltid bra att jämföra olika alternativ, så även med mobilt bredband. Några bra saker att reflektera över när ska skaffa den här typen av bredband är hur mycket man använder internet. Det är även viktigt att ta hänsyn till priset, täckningen och om det finns någon bindningstid. 

Viktigt att tänka på när du väljer mobilt bredband:

  • Månadskostnad
  • Täckning
  • Surfmängd
  • Bindningstid

Täckning

Olika operatörer har olika nät vilket i praktiken betyder att de har olika täckning. De som har byggt ut mobilnät i Sverige är Telia, Telenor, Tele2 och Tre. De andra operatörerna går i någon av de här större operatörernas nät. Hallon använder sig till exempel av Tres nät och Vimla använder Telenors nät. Det betyder att man med ett mobilt bredband från Hallon får precis samma täckning som med ett mobilt bredband från Tre. 

Surf

Det viktigaste när det kommer till ett mobilt bredband är egentligen surfen – det vill säga hur mycket internetanvändning du får. Om du väljer ett abonnemang med mer surf än vad du använder kommer du att få betala för surf du aldrig kommer att förbruka. Men om du i sin tur väljer ett abonnemang med för lite surf kommer du att vara tvungen att köpa till surf varje månad vilket i längden kommer att bli väldigt dyrt. Det är alltså superviktigt att hitta ett abonnemang som matchar ens surfanvändande ganska perfekt. 

Om man surfar mycket, eller endast har tillgång till ett mobilt bredband i hemmet, finns det faktiskt leverantörer som erbjuder obegränsad surf. Det kostar förstås därefter, men om man vill surfa utan att behöva tänka på hur man använder internet och till vad kan det vara en riktigt bra lösning. 

Månadskostnad

Det billigaste mobila bredbandet behöver inte alltid vara det bästa. Kom ihåg att det kan vara mer än månadskostnaden som kostar, vissa operatörer har även startavgifter som kan vara bra att ha koll på.  

Bindningstid

Många leverantörer av mobilt bredband har idag ingen bindningstid. Men det finns fortfarande vissa operatörer som ger en något lägre månadskostnad om man väljer att skriva upp sig på 6, 12 eller 24 månader. Då måste man fråga sig själv om det är värt det. En bindningstid betyder att man inte kan säga upp abonnemanget innan bindningstiden går ut, och om man ändå gör det kan man behöva betala för de månader som är kvar ändå.