Ljudböcker

Bookbeat

Prova gratis i 2 veckor!

Månadsvis

Ingen bindningstid

Från 99 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Nextory

Prova gratis i 14 dagar!

Månadsvis

Ingen bindningstid

Från 139 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Storytel

Prova gratis i 30 dagar!

Månadsvis

Ingen bindningstid

Från 179 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Även bokbranschen har varit tvungen att följa med när vår värld blivit allt mer digitaliserad. Ljud- och e-böcker har blivit allt mer populära och för att möta efterfrågan har en mängd olika abonnemangstjänster för ljudböcker och e-böcker lanserats. Exempel på populära digitala boktjänster är Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play. 

Hur fungerar prenumerationstjänster för ljudböcker?

De flesta digitala prenumerationstjänster för ljud- och e-böcker fungerar i princip likadant. Man laddar ner tjänstens app till sin smartphone och/eller surfplatta (de flesta har stöd för både iOS-enheter och Android-enheter), man skaffar sig en prenumeration, sen är det bara dags att läsa och lyssna.

De flesta tjänster erbjuder olika nivåer på sina prenumerationer. Om man inte läser så mycket kan man välja ett mindre abonnemang med begränsade lästimmar eller begränsat innehåll, och om man läser mycket kan man välja ett abonnemang där man får tillgång till alla böcker tjänsten har att erbjuda. 

Ljudböcker laddas ofta upp i tjänsterna i mp3-format. Det är antingen författaren själv eller en professionell uppläsare som läser upp boken. Man kan många gånger välja själv i vilken hastighet man vill lyssna på boken. Man kanske vill läsa den snabbt, då kan man lyssna i 1 1/2 eller dubbel hastighet, eller så vill man lyssna lite långsammare, då kan man ställa in hälften av hastigheten. Om man lyssnar på kvällen innan man ska sova erbjuder de flesta tjänster en sovtimer som stänger av ljudboken efter en viss tid. 

E-böcker läser man själv som en vanlig bok, men istället för att läsa på tryckta sidor så läser man i sin surfplatta eller smartphone. Ljudbokstjänsterna gör det möjligt att själv ställa in hur man vill att sidorna ska se ut. Man kan till exempel ställa in hur stora bokstäver man vill ha, hur stora marginaler man vill ha och vilken färg bakgrunden och texten ska ha. Man kan även ställa in hur stor ljusstyrka man vill ha så att ögonen inte blir trötta. 

Ljudboksföretag

De största företagen för prenumeration av ljud- och e-böcker i Sverige är Storytel, Bookbeat och Nextory. Under senare år har det kommit en en rad uppstickare, Bokus Play är en av dem. Alla dessa företag erbjuder en kortare provperiod helt gratis då man kan testa tjänsten och se om den är något man vill investera en prenumeration i. 

Storytel

Storytel erbjuder både ljudböcker och e-böcker. De har tusentals titlar i sitt bibliotek – allt från de senaste nyheterna till gamla klassiker. Storytel har tre olika abonnemang: Unlimited, Family och Family+. Om man vill prova Sotytel har de en gratis provperiod på 30 dagar. 

Nextory

Hos Nextory hittar man tusentals ljudböcker och e-böcker. De har böcker för hela familjen och de senaste nyheterna kommer ut i appen så fort de finns på marknaden. Nextory har tre olika abonnemang: Silver, Guld och Familj. Om man vill prova Nextory gratis har de en provperiod på 14 dagar då man får tillgång till hela deras bibliotek. 

Bookbeat

Bookbeat har över hundratusen titlar av ljudböcker och e-böcker i sitt breda bibliotek. De är en del av Bonnierskoncernen vilket gör att de har alla ljud- och e-böcker som ges ut av någon av förlagen under Bonnier. Bookbeat har tre olika abonnemang: Basic, Standard och Premium. Om man är flera som vill dela konto har de även ett Familjekonto. Under två veckor får man prova Bookbeats tjänst helt gratis. 

Bokus Play

Bokus Play är en prenumerationstjänst som internetbokhandeln Bokus ligger bakom. De har tiotusentals titlar att välja på av både ljud- och e-böcker. Om man vill prova Bokus Play har de en gratisperiod på två veckor. 

Frågor och svar om ljudböcker

Var kan man lyssna på ljudböcker gratis?

Storytel, Nextory och BookBeat erbjuder lyssning i deras tjänster unde 30 dagar helt gratis. Biblioteken i Sverige har även en gratistjänst, Biblio, som erbjuder ljudböcker till alla med bibliotekskort.

Vilken är den bästa appen för ljudböcker?

I topplistan på vår sida hittar du de ljudbokstjänster som vi rekommenderar. Alla tjänster erbjuder i stort samma utbud av böcker, men pris kan skilja sig. Läs mer via länkarna i topplistan.

Vad kostar det att lyssna på ljudböcker?

Prova Storytel, BookBeat eller Nextory helt gratis under 30 dagar. Läs mer och bli medlem via länkarna i topplistan högst upp på vår sida.

Kan man prenumerera på ljudböcker?

Ja, det går bra att prenumerera på ljudböcker. Tjänster som Storytel, BookBeat och Nextory erbjuder strömmade ljudböcker. Du får tillgång till deras tjänster med ett abonnemang som du betalar för månadsvis. Läs mer på vår sida om abonnemang på ljudböcker.

Har ljudbokstjänsterna även e-böcker?

Ja, alla ljudbokstjänster vi rekommenderar har även e-böcker i sina bibliotek. E-böcker kan du läsa i din smartphone, surfplatta eller på din dator.