Elabonnemang

Fortum

Från 0 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Göta energi
12 månader

Från 0 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Att välja elabonnemang kan vara en djungel. Är det mest förmånligt att välja rörligt pris eller fast pris? Finns det mixavtal där man kan få lite av varje? Vad gäller om man hoppar på ett erbjudande? Det är mycket att tänka på och det är lätt att man känner sig överväldigad. 

I den här texten har vi samlat några tips på vad man kan tänka på när man ska välja elabonnemang. Kanske ska man flytta och behöver en ny elleverantör eller så är det dags att byta för att få ett mer förmånligt pris.

Jämför elabonnemang

Om man vill ha det mest förmånliga elpriset är det viktigt att jämföra elabonnemang. Det första man egentligen behöver ta ställning till är om man vill ha fast pris på sin el eller ett rörligt pris. I slutändan kan prisskillnaden bli ganska stor, men frågan är vad som passar dig bäst. Vi reder ut begreppen. 

Rörligt elpris

Ett rörligt elpris regleras av hur elmarknaden ser ut och följer helt enkelt prisutvecklingen på elbörsen. Om efterfrågan på el är stor och det produceras förhållandevis lite el blir priset i regel högre, men om det produceras mycket el och efterfrågan är förhållandevis liten blir priset i regel lägre. Med ett rörligt elpris vet man alltså inte riktigt hur elfakturan kommer att se ut på slutet av månaden. Vissa månader kanske den är större, medan den är betydligt mindre andra månader. 

Många menar att ett rörligt elpris blir billigast i längden. Det man dock behöver ta hänsyn till är hur ens privatekonomi ser ut. Klarar man av en något större elfaktura om en sådan skulle dyka upp en månad? Om marginalerna i hushållsekonomin är små kanske man ska titta på andra alternativ. 

Fast elpris

Om man ett elabonnemang med fast pris kostar varje kilowatttimme lika mycket under hela perioden abonnemanget pågår. I vanliga fall brukar man teckna ett elabonnemang på mellan sex månader och ett par år – men man kan även etc kan för längre perioder. 

Med ett fast elpris vet man ungefär hur elfakturan kommer att se ut varje månad – om ens elkonsumtion inte plötsligt skjuter i höjden. Man påverkas heller inte av om elpriset plötsligt skulle höjas under ens avtalsperiod. Det negativa är att man heller inte får ta del av plötsliga prissänkningar. Om priset på el sjunker under en längre period fortsätter man ändå betala det pris per kilowattimme som man kommit överens om när man tecknade sitt avtal innan prissänkningen. 

Mixavtal

Det finns även elabonnemang som erbjuder en mix av fast och rörligt pris. Då betalar man ett fast pris för hälften av sin elkonsumtion och ett rörligt pris för andra hälften. Då får man säkerheten som ett fats abonnemang medför och man får ta del av eventuella prissänkningar som kunder med rörligt pris annars endast får ta del av. 

Vad kostar ett elabonnemang

Hur mycket ett elabonnemang kostar beror på vad man har tecknat för avtal, rörligt pris eller fast pris, och vem man har valt som leverantör. Priset per kilowattimme under året och från år till år – det är därför svårt att säga vad ett elabonnemang kommer att kosta just idag. Det finns en mängd olika jämförelsesajter där man kan jämföra elpriser och hitta fina erbjudanden. 

Erbjudanden

Många leverantörer erbjuder extra låga priser under en begränsad period för att locka nya kunder. Dessa erbjudanden brukar endast gälla om man inte har varit kund hos leverantören tidigare. Man kan många gånger spara flera hundralappar i månaden på att hoppa på ett sånt här erbjudande. Det är dock viktigt att komma ihåg att tiden då det billigare priset gäller är begränsad, sen börjar ordinarie pris att gälla. 

Elabonnemang för bostadsrätt, hyreslägenhet eller villa

Elförbrukningen ser ofta väldigt olika ut för de som bor i hyreslägenhet eller bostadsrättslägenhet jämfört med de som bor i villa. I en lägenhet är elförbrukningen i regel ganska låg, medan den är betydligt höre i en stor villa.

Gemensamt avtal – bostadsrätt och hyresrätt

Om man bor i en hyreslägenhet eller en bostadsrättslägenhet kan föreningen i vissa fall teckna ett gemensamt elavtal. Ett gemensamt elavtal ger ofta ett förmånligt och lågt pris för de boende i föreningen. 

Villa

Om man bor i villa är elförbrukningen många gånger betydligt högre än i en lägenhet. I en villa behöver mer yta värmas upp och fler rum behöver lampor. Om man bor i villa är det alltså extra viktigt att hitta ett förmånligt elabonnemang så att man inte betalar onödigt höga avgifter varje månad. Använd gärna sajter som jämför elpriser för att hitta det som är mest förmånligt för din villa. 

Skaffa elabonnemang

Det första man behöver tänka på när man skaffar ett elabonnemang är om bindningstiden på det elabonnemang man har, eller har haft, fortfarande gäller. Om man flyttar har man dock rätt att säga upp sitt elabonnemang – även om det är flera år kvar på avtalet. Det är dock ändå viktigt att göra det så tidigt som möjligt.

Om man inte bunden till ett annat elabonnemang är det fritt fram att byta. Jämför olika leverantörer och erbjudanden och hitta det mest förmånliga priset för just dig.

 

Om elavtal – vad ska du tänka på? 

  • Jämför pris.
  • Vad är mest förmånligt för dig? Rörligt elpris eller fast elpris?
  • Hur ser din boendesituation ut? En större lägenhet eller villa drar i regel mer el än en liten lägenhet. 
  • Hur ser bindningstiden ut på ditt nuvarande elabonnemang? Kontrollera den innan du skaffar ett nytt elavtal.