Bredband via telejacket

Telenor bredband

Rabatt första året!

Månadsvis

Ingen bindningstid
100-1000
från 299 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Ownit bredband

Rabatterat pris i 3 månader!

Månadsvis

Ingen bindningstid
10 - 1000 Mbit/s
Från 99 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Boxer bredband

Halva priset på Bredband 100!

Månadsvis

12 månader
10/10 - 250/100
Från 239 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Halebop bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
100/100 - 500/500
Från 329 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Allente bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
100 - 500
från 399 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Idag finns det flera olika lösningar för att få in bredband i hushållet. På senare år har mobila bredband blivit vanligare, men det finns även bredband via fiber och bredband via telejack. Bredband via telejack brukar kallas för ADSL. 

När man använder ADSL går bredbandet in i din vanliga telefonledning, så länge du är ansluten till det traditionella telenätet. Din hemtelefon påverkas inte av att du surfar med ditt bredband. Detta sker nämligen på olika frekvenser. När man skaffar ADSL finns det dock företag som kräver att du också binder upp din hemtelefoni mot dem om du vill ha deras bredband. För att få bredbandet från teleledningen till din dator behöver du ett ADSL-modem.

ADSL-bredband via telejacket

ADSL betyder Assymetric Digital Subscriber Line och är det vanligaste systemet för att få bredband från telefonledningen. Det här var länge den vanligaste formen av bredband i Sverige, men det ännu snabbare fiber-nätet har tagit över under de senaste åren. Signalerna som skickas för att bredbandet ska fungera går i det redan existerande telenätet. De flesta hushåll har idag tillgång till ett telenät vilket gör att de flesta hushåll även har tillgång till en internetuppkoppling på det här sättet. Det gäller dock inte alla. Så det är viktigt att besöka operatörens hemsida som du är intresserad av, skriva in din adress och se om de har några erbjudanden till just dig. 

När du har ett ADSL-bredband går det snabbare för dig att ladda ner saker från nätet än att ladda upp, och din hastighet påverkas av avståndet till telestationen. När det kommer till ADSL finns det dock en maxhastighet, 24 Mbit/s. Ju närmare man är telestationen desto snabbare går det alltså. 

Att nedladdningshastigheten är snabbare än uppladdningshastigheten stör många gånger inte särskilt mycket. När man strömmar material från till exempel playtjänster som Netflix, C More och SVT Play laddas data ner. Då får man alltså den högsta hastigheten. Data laddas upp när man till exempel bifogar filer i mejl eller laddar upp bilder i molntjänster. Att göra den här typen av saker kan alltså upplevas som segare när man har bredband via ADSL. 

Med den här typen av fast bredband behöver man dock inte tänka på hur mycket man använder det varje månad. Mängden data man kan ladda upp och ner är nämligen helt obegränsad. Det är alltså möjligt att ha en långkörare med strömning av den där nya populära tv-serien utan att man behöver vara orolig för att räkningen i slutet på månaden kommer att vara extra stor 

Jämför olika leverantörer av bredband

Precis som med andra typer av bredband finns ADSL-bredband, eller ADSL-modem, från olika leverantörer, vilket gör att det också finns olika priser och utbud. Ofta finns en startavgift, en månadsavgift och en bindningstid att förhålla sig till när man väljer mellan olika leverantörer.

När leverantörerna räknar ut maxhastigheten du kan få med ditt bredband räknar de utifrån bästa möjliga förhållanden. Det betyder att du kanske inte alltid når upp i den hastighet som står på ditt abonnemang. 

Att ha bredband via ADSL är dock stabilt och pålitligt och fungerar över större delarna av Sverige.

 

Frågor och svar om bredband via telejacket

Kan jag få bredband via telejacket?

De allra flesta kan få bredband via telejacket. Viktigt att tänka på är dock att kopparnätet, som telefonin och bredbandet går i, börjar avvecklas av många företag. De kunder som påverkas kommer i de flesta fall erbjudas anslutning till fibernätet istället.

Hur fungerar bredband via telejacket?

Bredband via telejacket går via telefonledningen, alltså det kopparnät där den fasta telefonin går. De allra flesta fastigheter är anslutna till telefonnätet, men nätet har börjat avvecklas i förmån för snabbare nät.

Vilka leverantörer erbjuder bredband via telejacket?

I tabellen högst upp på sidan hittar du leverantörer av bredband som erbjuder tjänsten. Jämför pris, hastigheter och tillgänglighet genom att klicka dig vidare till leverantörerna.

Vad kostar bredband via telejacket?

Bredband via telejacket kostar olika beroende på var du bor och vilken leverantör du väljer. Använd listan högst upp på sidan för att jämföra leverantörer och erbjudanden.

När försvinner ADSL?

Många företag har börjat avveckla sina ADSL-tjänster, eftersom det snabbare fibernätet föredras av de flesta kunder. Telia börjar släcka ner sitt nät under 2021 och 2022.