4G-router

Hallon mobilt bredband

Halva priset de tre första månaderna!Ingen bindningstid
5-200 GB
Från 89 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Telenor mobilt bredband


Surfa fritt

Ingen bindningstid
40-200 GB
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Chili mobilt bredband
Ingen bindningstid
Obegränsad GB
från 349 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Tele2 mobilt bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
40-400 GB
Från 299 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Tre mobilt bredband
Ingen bindningstid
15-obegränsat
från 149 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Tele2 WiFi To Go


Tanka på när du behöver surf

Ingen bindningstid
5 - 60 GB
Från 149 kr
LÄS MER & BESTÄLL

4G är den fjärde generationens mobilnät. Det efterföljer 3G-nätet och kommer själv efterföljas av 5G-nätet. Med 4G kan man surfa betydligt snabbare än med det tidigare 3G-nätet. Under perfekta förhållanden kan man komma upp i en hastighet på 80 megabit per sekund. Men hur snabbt nätet faktiskt är beror på hur bra täckning man har där man befinner sig. Idag finns det god 4G-täckning över stora delar av Sverige. 

Mobilt bredband

Om du vill ansluta till 4G-nätet behöver du en 4G-router eller ett 4G-modem. Du behöver utöver det också ha ett abonnemang eller kontantkort hos någon av leverantörerna till nätet. En 4G-router ansluter till en operatörs 4G-nät och ger användaren på så sätt tillgång till internet. Det handlar alltså om ett mobilt bredband. Den här typen av router kan vara bra att ha om man reser mycket och alltid vill ha tillgång till ett trådlöst nätverk, eller om man har en sommarstuga där man vill ha internet. 

När man beställer ett mobilt bredband får man många gånger ett SIM-kort. Detta SIM-kort kan man antingen välja att stoppa direkt i en surfplatta eller smartphone, eller i en extern router. Om man ska använda det mobila bredbandet hemma, och vill att flera enheter ska kunna koppla upp sig på internet samtidigt, är en router att föredra. Routern delar ut en trådlös signal som gör det möjligt för flera enheter att ansluta till nätverket och därmed internet. Ett mobilt bredband ansluter till mobilnätet, alltså 3G-nätet eller 4G-nätet.  

Dongel

När du köper ett abonnemang med 4G följer ofta en dongel med. Dongeln är en sorts 4G-router, eller 4G-modem, där antennen är inbyggd. Den är enkel att ta med och ger dig därför surfmöjligheter även när du är på resande fot. Dongeln kopplas direkt till datorn eller surfplattan via ett USB-uttag, och fungerar alltså bara för en enhet åt gången. 

En dongel är liten och lätt att ta med sig, men det gör att komponenterna i enheten måste vara mindre. Antennen i en dongel är därför ofta inte lika bra som den som finns till exempel i en router. 

4G-router

Med en 4G-router eller ett 4G-modem med extern antenn kan du få bättre uppkoppling och dessa lösningar är till exempel att föredra om du vill ha nätverk i hemmet. En router gör det även möjligt för flera personer att koppla upp sig på samma mobila bredband samtidigt. Många väljer en 4G-router när de behöver mobilt bredband i sommarstugan, på båten eller hemma i den vanliga bostaden. 

Köp mobilt bredband tillsammans med en router

Hos många operatörer kan man köpa en 4G-router tillsammans med det mobila bredbandet. 4G-routern kan man antingen köpa på avbetalning (likt som man köper en mobiltelefon tillsammans med ett abonnemang) eller betala direkt. Vissa routrar är mindre och lätta att ta med sig, medan andra är större och avsedda att alltid stå på plats i hemmet. Till en större och mer kraftfull router kan flera enheter ansluta samtidigt, medan en mindre router ofta har en mer begränsad kapacitet. 

 

Frågor och svar om 4G-router

 

Vad är en 4G-router?

En 4G-router är en enhet som delar sin anslutning till mobilnätet med anslutna enheter, till exempel en dator, surfplatta eller mobiltelefon. En 4G-router har stöd för 4G-nätet. Läs mer om 4G-router på vår sida.

Hur fungerar en portabel router?

En portabel router kan du ta med dig och använda för att ansluta till mobilnätet var du än befinner dig – bara du har täckning.

Var köper man mobilt bredband?

Många mobiloperatörer erbjuder mobilt bredband – både som abonnemang och kontantkort. I tabellen högst upp på vår sida hittar du de bästa priserna på mobilt bredband, alltid utan bindningstid.

Ingår router när man köper mobilt bredband?

Nej, router ingår vanligtvis inte när man köper mobilt bredband. Det man får hem är ett simkort som man antingen kan placera i en router eller direkt i sin enhet. Många operatörer erbjuder dock möjligheten att köpa till en router. Hitta mer information hos operatörerna i listan högst upp på sidan.

Vilket mobilt bredband är bäst?

Vi har listat de bästa mobila bredbanden på marknaden i topplistan högre upp på sidan. Hitta mobilt bredband med upp till obegränsad surf, alltid utan bindningstid.