3G-router

Hallon mobilt bredband

Halva priset de tre första månaderna!Ingen bindningstid
5-200 GB
Från 89 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Telenor mobilt bredband


Surfa fritt

Ingen bindningstid
40-200 GB
från 249 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Chili mobilt bredband
Ingen bindningstid
Obegränsad GB
från 349 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Tele2 mobilt bredband


Månadsvis

Ingen bindningstid
40-400 GB
Från 299 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Tre mobilt bredband
Ingen bindningstid
15-obegränsat
från 149 kr
LÄS MER & BESTÄLL
4G

Tele2 WiFi To Go


Tanka på när du behöver surf

Ingen bindningstid
5 - 60 GB
Från 149 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Om du vill koppla upp din dator eller annan apparat till det mobila 3G-nätet behöver du en hårdvara för att det ska fungera. Hårdvaran består av en 3G-router eller ett 3G-modem anpassat för mobilt bredband. Utöver det behöver du också ett abonnemang. Nätet för 3G är väl utspritt i Sverige och är därför ett bra alternativ när du ska välja mobilt bredband.

De flesta routrar som säljs på markanden idag har både stöd för 3G-nätet och 4G-nätet. Det innebär att när 4G-nätet inte finns tillgängligt ansluter routern, och det mobila bredbandet, istället till 3G-nätet. 

3G-nätet

3G-nätet är den tredje generationens mobilnät. Nätet efterföljer GSM, och har själv uppföljts av 4G-nätet. Över mobilnätet skickas data som tas emot av mobiltelefoner eller liknande enheter, till exempel en router. Utvecklingen gör att mobilnätet kan skicka data snabbare. Det innebär att 4G-nätet är snabbare och har större kapacitet än 3G-nätet. 

3G-nätet börjar sakta men säkert avvecklas när nyare, modernare och snabbare teknik kommer ut på marknaden. 

3G-router

Det finns två typer av hårdvara, 3G-router och 3G-modem. Skillnaden mellan dem båda är att routern har ett inbyggt modem med ett mer avancerat hanteringssätt av datatrafik en ett vanligt modem. Till en router kan du i regel också koppla upp flera enheter, medan ett modem ofta bara tar en. Båda varianterna finns med inbyggda antenner och kallas då för 3G-dongel. En 3G-dongel är lätt att ta med sig men har något sämre antennkapacitet. 3G-routers med yttre eller extern antenn har ofta bättre uppkoppling, men är istället mindre smidiga att använda.

Mobilt bredband

Ofta när du tecknar ett abonnemang för mobilt 3G-nät följer den hårdvara du behöver med. Det gör att du oftast väljer abonnemang i första hand och sedan tar den router eller det modem som medföljer. Det finns också kontanta modem och routers att välja på, för dig som bara behöver internet under en begränsad tid.

Att ha ett bredband via mobilnätet gör det möjligt att få tillgång till internet på platser som kanske inte är anslutna till stadsnätet eller har fiber indraget. Den stora skillnaden mellan ett fast bredband och ett mobilt bredband är alltså var signalen går. Mobilnätet täcker idag stora delar av Sverige vilket gör att många har tillgång till internet via ett mobilt bredband. Ett mobilt bredband kan även vara en bra lösning om man behöver bredband tillfälligt, till exempel på semestern, i fritidshuset eller liknande. 

När man beställer ett mobilt bredband får man hem ett SIM-kort. Det här SIM-kortet kan man antingen välja att placera i en router eller direkt i sin enhet. Om man placerar SIM-kortet i en router kan man dela bredbandet mellan flera olika enheter. Om man till exempel har hela sin familj i fritidshuset och alla vill ha tillgång till internet är det en bra lösning. Om man istället har en surfplatta och bara vill ha internet till just den, behöver man inte investera i en router. Då räcker det att sätta SIM-kortet i surfplattan. 

 

Frågor och svar om 3G-router

 

Vilken router behövs till mobilt bredband?

Om du vill dela ditt mobila bredband trådlöst behöver du en router. En 3G-router ger dig tillgång till tredje generationens mobilnät. Du kan även använda en 4G-router och därmed få tillgång till 4G-nätet också.

Vad är en 3G-router?

En 3G-router ansluter till din operatörs 3G-nät och delar mobilnätet med dina anslutna enheter. Du placerar det simkort för mobilt bredband du fått av din operatör i routern.

Var kan man köpa mobilt bredband?

I topplistan högts upp på vår sida hittar du de operatörer vi rekommenderar för mobilt bredband. Alla operatörer erbjuder sina tjänster utan bindningstid och till bra priser.

Vad är skillnaden på en 3G-router och en 4G-router?

En 3G-router har endast tillgång till 3G-nätet, medan en 4G-router även har tillgång till 4G-nätet. Läs mer om 4G-router här.

Måste man ha en router till mobilt bredband?

Nej, man kan även välja att placera simkortet direkt i sin enhet. Med en router för mobilt bredband är det dock lättare att dela bredbandet med flera enheter samtidigt.