Om du vill koppla upp din dator eller annan apparat till det mobila 3G-nätet behöver du en hårdvara för att det ska fungera. Hårdvaran består av en 3G-router eller ett 3G-modem anpassat för mobilt bredband. Utöver det behöver du också ett abonnemang. Nätet för 3G är väl utspritt i Sverige och är därför ett bra alternativ när du ska välja mobilt bredband.

Det finns två typer av hårdvara, 3G-router och 3G-modem. Skillnaden mellan dem båda är att routern har ett inbyggt modem med ett mer avancerat hanteringssätt av datatrafik en ett vanligt modem. Till en router kan du i regel också koppla upp flera enheter, medan ett modem ofta bara tar en. Båda varianterna finns med inbyggda antenner och kallas då för 3G-dongel. En 3G-dongel är lätt att ta med sig men har något sämre antennkapacitet. 3G-routers med yttre eller extern antenn har ofta bättre uppkoppling, men är istället mindre smidiga att använda.

Ofta när du tecknar ett abonnemang för mobilt 3G-nät, följer den hårdvara du behöver med. Det gör att du oftast väljer abonnemang i första hand och sedan tar den router eller det modem som medföljer. Det finns också kontanta modem och routers att välja på, för dig bara behöver internet under en begränsad tid.